Шефът на „Гранична полиция“ Захарин Пенов подаде оставка

Започва откомандироването на полицаи от българо-турската граница, съобщи вътрешният министър

Шефът на „Гранична полиция“  Захарин Пенов  е подал оставка в събота сутринта, съобщи министърът на вътрешните работи Веселин  Вучков. "Захарин Пенов подаде оставка заради това, което се случи на границата. Изказвам обаче висока оценка за работата му", посочи вътрешвият министър.  Той благодари на Захарин Пенов за свършената работа и заяви, че е приел оставката му тази сутрин.

Вучков представи и мерките, които ще бъдат предприети по българо-турската граница.
Българо-турската граница е най-опасният участък. Последния месец и половина обсъждаме на различни нива този проблемен участък българо-турската граница. Имахме много анализи и работни групи по този повод. Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и съдържание е изчерпана. Предложихме на Министерски съвет нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР само не може да се справи с това предизвикателство", заяви Вучков. Той допълни, че е предствавил три доклада в Министерски съвет за това как да се реши проблема на границата ни с Турция.

"Основният извод,  до който стигаме е, че командироването на полицаи генерира големи проблеми. Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата. Да бъдат назначени 700 служители на „Гранична полиция“. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", допълни Вучков. По думите му, той обхваща 2015 год. и не е само на МВР. "В този план сме направили подробни разчети за това как трябва да бъде подобрена логистиката на българо-турската граница. Предвидили сме изграждане на нови пътища - 110 км нови пътища, за да не излагаме полицаите на риск. Това ще струва около 2,5 млн. лева. Министерство на отбраната се намира в пълна изолация по овладяването на миграционния натиск. МВР върши плаща абсолютно всичко", каза още Веселин Вучков.