Надзиратели от цялата страна излязоха на протест

Служителите на затворите искат нормални условия на труд

Надзиратели от затворите в цялата страна излязоха предупредително на протест и останаха с часове в студа с едно основно искане – Министерството на правосъдието да изпълни поетите ангажименти. Те не искат увеличение на заплатите, а нормални условия на труд и спазване на закона от страна на министерството.

Десетки надзиратели излязоха на протест пред Централния софийски затвор, защото са най-ниско платените униформени служители, условията на работните им места са определяни от международните организации като нечовешки и мизерни. В същото време поетите към тях ангажименти за подобряване на ситуацията не се изпълняват заради липса на пари.

„Когато една държавна институция поема ангажимент към своите служители е редно да го изпълни. Този протест е подготовка за националния на 10-ти януари и продължаваме ако не ни чуят исканията”, каза Ивайло Григоров от Синдикалното дружество на надзирателите.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, надзирателите са готови да заведат дела срещу Министерството на правосъдието.
 С едноминутно мълчание в памет на загиналия край границата полицай започна мълчаливият протест на надзирателите от пловдивския затвор тази сутрин.

Привилегиите, за които говорят надзирателите, всъщност са така наречения социален пакет, влязъл в сила преди 6 месеца с Новия Закон за МВР. Това според протестиращите са 10 милиона лева на година за всички служители на затворите в страната. Тяхното недоволство е главно заради усещането, че са пренебрегнати.

Надзиратели от четири области се включиха в протеста и пред Варненския затвор. С 14 години трудов стаж Димитър Арсов признава, че в системата нищо не се е променило. Напротив става все по-лошо. Ниското заплащане и лошите условия на труд принуждава все повече служители да напускат.

Служителите в затворите признават, че всеки ден рискуват живота си, особено когато си в зоната на осъдените до живот.