Руско мито раздвижва пазара на зърно у нас

В момента липсват сделки с жито на борсите

Българските зърнопроизводители очакват пазарът на родна пшеница да се раздвижи след 1 февруари догодина. Очакванията са търсенето на пшеница значително да нарасне, а това да докара и по-високи цени, съобщава "Труд".

Причината е, че основният производител в Черноморския басейн – Русия, въвежда от тази дата мито за износ на жито от поне 35 евро на тон. Налогът ще направи експорта на пшеница от Москва нерентабилен и със сигурност ще го намали.

“От руското мито ще спечелят стопаните, които все още не са продали реколтата си, но те не са много, защото годината бе трудна и пшеницата бе продавана през есента на ниски цени, за да се покриват бързо разходите”, коментира пред “Труд” Ангел Вукодинов от управата на Асоциацията на зърнопроизводителите в страната.

Руското мито за износ обаче ще бъде премахнато на 30 юни догодина, така че износът от Москва ще бъде отпушен точно за новата реколта.

Липсват сделки с жито на родните стокови борси. Преди Бъдни вечер купувачите на Софийската стокова борса са давали за тон пшеница от 270 до 310 лв. без ДДС, но продавачите са искали поне 320 лв. за тон без ДДС, показват данните. През тази година бяха произведени около 4,6 млн. тона, а от това количество могат да се изнесат над 2,5 млн. тона пшеница.

Оказва се, че зърнопроизводителите и всички останали фермери, обработващи земя, няма да получат 30 млн. лв. доплащания от хазната към евросубсидиите за ниви. Това е станало ясно на среща между зърнопроизводителите, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов преди празниците.

“Причината е, че бюджетът не разполага с тези средства”, посочи още Ангел Вукодинов. Браншът обаче приема спокойно новината, защото българските фермери ще получат по-големи евросубсидии за земя. Докато през януари т.г. те получаваха по 30 лв. за декар, то през януари 2015 г. помощта скача на 45 лв. за първите 300 дка от обработваните площи.