Жълт код за силен вятър, сняг и виелици в цялата страна

Региони

29-12-2014, 06:00

Снимка:

thechronicleherald.ca

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек.

Жълт код за силен вятър е обявен за всички области на страната. Ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек. Ще започне застудяване. Ще вали сняг и ще има виелици и навявания, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Във всички области, освен Благоевград, е обявен и жълт код за сняг и поледица. С понижението на температурите след обяд ще има заледявания.

Температурите сутринта ще са между минус 5° и 0°, в югоизточната част от страната все още високи до 8°-10°. Ще бъде твърде ветровито, в почти цялата страна с пулсиращ западен-северозападен вятър, достигащ на моменти 20-25 м/с. До обяд все още в източните райони ще превалява дъжд, в Дунавската равнина сняг, но след обяд преваляванията ще престанат, а над Югозападна България ще има и разкъсвания на облачността. Сутрешните температури ще са максималните за деня, като през деня ще се понижават, привечер в Западна България до минус 7° - минус 8°, а по Черноморието - малко под 0°.

След обяд атмосферното налягане вече ще е по-високо от средното.

В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен вятър от северозапад, темературата ще се понижи с около 10° и на 1200 м ще бъде около минус 9°, на 2000 м - около минус 14°. До обяд все още ще превалява сняг, по-късно ще спре, а в Рила и Пирин облачността ще се разкъса.

Още в сутрешните часове силният южен вятър по Черноморието ще стане от запад-северозапад, започвайки да нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават, към края на деня вече и малко под 0°. До обяд все още ще превалява дъжд, но по-късно валежите ще престанат. Вълнението ще е 3-4 бала, а температура на морската вода е около 8°.