Над 10 журналисти от „Свободна Европа” са били задържани и разпитани в Азербайджан

Свят

28-12-2014, 19:39

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Никой от тях не е бил придружен от адвокат

Над 10 журналисти от радио „Свободна Европа” са били задържани и разпитани в Азербайджан през уикенда, предаде БТВ, цитирайки АФП, която се позова на директора на местния клон на финансираната от Съединените щати станция Кенан Алиев. Той съобщи днес, че за разпит са били отведени 12 души.

Никой от задържаните журналисти не е бил придружен от адвокат. В петък прокуратурата и полицията претърсиха централата на радиото и конфискуваха компютри. Кенан Алиев съобщи, че има съдебно решение за закриване на азербайджанската служба на „Свободна Европа”. Подробности за точните мотиви не са известни.

Държавният департамент на САЩ, Съветът на Европа и „Репортери без граници” осъдиха действията на азербайджанските власти срещу радио „Свободна Европа”. През декември началникът на администрацията на азербайджанския президент Илхам Алиев Рамиз Мехдиев обвини журналистите от тази медия в предателство, отбелязва АФП. Той ги определи като „пета колона”, работеща за чужди разузнавания.

През последните месеци няколко неправителствени организации, финансирани от чужбина, станаха обект на аналогичен обиск и бяха закрити, припомня агенцията. Общо около 15 журналисти и блогъри са зад решетките в Азербайджан, според Алиев.