НАТО с положителна оценка за кампанията в Афганистан

Свят

28-12-2014, 16:46

Снимка:

natocouncil.ca

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

НАТО официално приключи мисията си в Афганистан

От 1 януари алаинсът само ще помага на афганистанската армия

Командващият силите на НАТО в Афганистан (ИСАФ) Джон Кембъл направи положителна равносметка на дейността на чуждите бойни части в страната в момент, когато те се изтеглят след 13 години конфликт и въпреки продължаващия натиск на талибаните, предаде БТВ, позовавайки се на Франс прес.

„Заедно ние извадихме афганистанците от мрака и отчаянието и им дадохме надежда за бъдещето”, заяви американският генерал на церемония в Кабул по случай края на мисията.

Генерал Кембъл, който говори пред войници от НАТО, събрани по случай церемонията в генералния щаб на ИСАФ, добави: „Вие направихте Афганистан по-силен, а вашите страни – по-сигурни”.

На 1 януари щафетата от бойната мисия на ИСАФ, в която от 2001 г. загинаха 3485 войници, ще бъде поета от мисията „Решителна подкрепа” - за оказване на помощ и за обучение на афганистанската армия – с участието на 12 500 военнослужещи.

„Пътят, който остава да се измине, е труден, но ние ще победим. С мисията „Решителна подкрепа” ние ще продължим да подпомагаме афганистанците”, изтъкна ген. Кембъл.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заявява в комюнике: „Благодарение на забележителните усилия на нашите войници, ние постигнахме целта, която си бяхме поставили. Ние направихме нашите страни по-силни, като лишихме международните терористи от убежище. Ние направихме Афганистан по-силен, като създадохме здрави сили за сигурност, каквито преди нямаше”.