Най-големият сладоледен магазин във Венецуела затвори

Веригата прекрати сезона заради недостиг на мляко

Топ-магазин за сладолед във Венецуела затвори поради недостига на мляко в латиноамериканската страна, съобщи BBC, цитиран от Нова телевизия. Магазините "Коромато" са последната жертва на икономическите проблеми в страната.

Те присъстват в Книгата на рекордите Гинес за това, че предлага 863 вида сладолед с различни екзотични вкусове.

През последните години Венецуела изпитва остър недостиг от някои продукти и артикули като мляко и тоалетна хартия. За това положение допринасят спадът на икономическо развитие, високите стойности на инфлацията и строгият контрол на оперирането с чужда валута.

"Прекратяваме сезона заради недостиг на мляко", обявиха от магазина за сладолед на страницата си във Фейсбук. Еукарис Кастильо, която е един от работниците в "Коромото", споделя, че решението е взето, след като клиенти изразили недоволство, че наличните сладоледи не отговарят на разнообразието, предлагано в менюто. Мануел да Силва, собственикът на заведението, решил да затвори врати временно, тъй като не желае репутацията на сладоледения му салон да пострада.

Мляко се намира трудно в нормалните магазини във Венецуела, а на черния пазар цената му се е увеличила шест пъти през последните месеци, което прави непечелившо предлагането на сладоледи с всичките екзотични аромати.

Собственикът на "Коромото", предлагащ сладолед с аромати, вариращи от кафе до бира, се надява отново да отвори врати за клиенти в средата на януари.

Президентът Николас Мадура, чийто рейтинг на популярност пада заради недостига на редица продукти, обвини политическите си противници във воденето на "икономическа война". Опозицията обвинява социалистическото правителство на Мадуро и тези на неговия предшественик Уго Чавес в неправилно управляване на икономиката на страната през последните 15 години.