Хърватия избира президент

Сред четиримата кандидати най-големи шансове имат досегашният държавен глава

В Хърватия днес избират президент за следващите пет години. Сред четиримата кандидати най-големи шансове имат досегашният президент на страната Иво Йосипович от Социалдемократическата партия и кандидатката на опозиционната "Хърватска демократична общност" Колинда Грабар Китарович, посочват наблюдатели, цитирани от местните медии и БНР.

Около 3,8 милиона избиратели ще гласуват в 6350 избирателни секции от 06.00 до 18.00 часа. Почти 22 000 наблюдатели, най-много в сравнение с последните няколко изборни цикъла, ще следят коректността на президентския вот.

Първите частични резултати се очакват вечерта. Социологическите проучвания дават значителна преднина за държавния глава Иво Йосипович. Според проучване на социологическата агенция "Ипсус", 57-годишният Йосипович ще получи 46,5 на сто от гласовете, но за да спечели още на първия тур, той трябва да събере над 50 на сто. 46-годишната Колинда Грабър Китарович, която е основният му опонент, в последните седмици събра повече подкрепа и според проучванията ще спечели 36 на сто.