Студовата алергия е по-масова от грипа

Засегнатите части на тялото обикновено са пръстите на ръцете, носа, ушите, пръстите на краката

Най-разпространената болест през зимата се оказва алергията от минусови температури, а не грипът, сочат най-новите проучвания на американски лекари, цитирано от tv7.

За студовата уртикария понякога се спекулира повече отколкото е необходимо. Често като непоносимост към студа през зимата се окачествява потеклият при излизане навън нос, но всъщност симптомите са много по-различни.

След излагане на студ, когато се прибере на топло човек получава обриви на кожат - наподобяват много ужилване от коприва, поради което се казват и уртики.

Най-застрашени от студовата алергия са хората, които работят на улицата. Всеки зимен ден прекарва по 10 часа на минусови температури. Много често първата проява на непоносимост към студ е внезапна. Засегнатите от студова алергия части на тялото обикновено са пръстите на ръцете, носа, ушите, пръстите на краката.

Диагностиката на студовата алергия е лесна – просто върху кожата трябва да се постави ледено кубче за 5-6 минути. Ако на мястото се получи оток и силно зачервяване на кожата, значи страдаме от този тип алергия. Тя се получава и при резки температурни промени.

Не са пощадени и хората, които са само на топло защото при тях първият досег със студа също може да бъде провокиращ момент.

Студовата уртикария се лекува с антихистаминови медикаменти. Лекарите препоръчват при подобни симптоми да се посъветваме със специалист.