Шофьорите утре да тръгват на път само с подходящи за зимни условия автомобили

Общество

26-12-2014, 19:16

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

От утре в по-голямата част от страната ще вали сняг

Утре пътуващите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от пресцентъра на Агенция "Пътна инфратсруктура".

Прогнозата на синоптиците от БАН е за превалявания от сняг в Северозападна и Северна България, като през нощта те ще обхванат по-голямата част от страната. Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северозападна България - проходите "Петрохан", "Витиня" и останалите високопланински пътни участъци, да предприемат пътуване само с автомобили, подготвени за зимни условия. Затворени за движение на всички видове моторни превозни средства са проходите "Троянския", "Златишки" и Върбишки".

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно, при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.