Хиляди геймъри останаха с неактивни PlayStation и Xbox конзоли за Коледа

Общество

26-12-2014, 17:10

Снимка:

Wikipedia.org

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сони пуска дългочаканата Playstation 4

Microsoft представи пред света Xbox One

С неактивни геймърски конзоли останаха клиентите на Microsoft и Sony навръх Коледа. Причината - проблеми в свързването с Хbox Live и PlayStation Networks, за които отговорност пое хакерската група "Lizard Squad".

Тъй като не могли да се свържат с хакерите, Майкрософт и Сони така и не дадоха обяснение на клиентите си за проблемите с връзката, предава Ройтерс.

И двете компании очаквали натоварване на мрежата заради празника, за който много хора, получили като подарък една от конзолите, са искали да се свържат онлайн. Възможно е обаче проблемите да не са били предизвикани от нетърпеливите да пробват новия продукт геймъри, а заради решението на Сони да пусне придобилия скандална известност филм "Интервюто" за сваляне от Xbox Video, както и от други онлайн източници.

Припомняме, филмът разбуни духовете в Пхенян заради сатиричния си сюжет, в който се говори за заговор за покушение срещу лидера Ким Чен-ун.

"Имате ли трудности при вписването в Xbox Live?", гласяло съобщението на администратора на платформата. "Правим всичко възможно да разрешим проблема веднага. Благодарим за търпението", се изписвало още на екраните.

Два часа, след като съобщението било публикувано (около 4:33 ч. следобед Източно време), сайтът на Xbox Live продължил да информира, че техниците "работят усилено, опитвайки се да намерят решение".

Към 7:30 ч. все още нямало връзка и с PlayStation Network, като администрацията информирала, че е "наясно, че някои потребители имат трудности при влизането в PSN", но че ще "актуализират съобщението с всички промени, които настъпват по отношение на казуса", след което геймърите и тук получили благодарност за търпението.

Три Xbox-платформи били засегнати от сервизния проблем. Xbox One, Xbox 360 и Xbox за други устройства, информирал още статусът на Майкрософт.

Говорителите на двете компании не направиха коментар на случая веднага.

"Държа нацията като кукла на конци" пък написаха хакерите от Lizard Squad в социалната мрежа Twitter. Те също така уточниха, че ще възстановят връзката със сайтовете, ако статусът бъде препубликуван от достатъчно хора.

В четвъртък говорителят на Майкрософт Шон МакКарти отказа да даде подробности за това какви мерки за сигурност е предприела компанията, давайки за пример проблемите, които имаше Сони с пускането на "Интервюто".

По-безопасно е да кажем, че празниците са много натоварено време за всяка ИТ компания по принцип, така че работим много, за да осигурим стабилност на инфраструктурата си, особено по време, в което толкова много конзоли се активират за първи път, обясни МакКарти.