По празниците хвърляме 25% повече боклук

Проверките продължават, както и апелът да не замърсяваме града си

25% повече боклук по празниците. Обилната трапеза и опаковките от подаръците рязко увеличават количеството на отпадъците.
В Добрич например, в обикновен месец се изхвърлят 110 тона боклук, в празничния декември обаче стават 140 тона, информира НоваТВ.
Само в София е обратното, тъй като много хора заминават от града. В столицата по Коледа се изхвърлят с 1/3 по-малко отпадъци от обичайното. Въпреки това кофите са препълнени.
Важно е обаче и къде изхвърляме тези отпадъци. В София глобата е 10 лева, ако си хвърлите боклука извън кофата. Най-често по спирките на градския транспорт виждаме хора, които си изхвърлят фасовете на земята, въпреки че е забранено.
Проверките обаче съвсем не са достатъчни, за да спрат порочната практика. Когато инспекторите хванат нарушителите, те често се засрамват и дори сами си вдигат фаса и го хвърлят в кофата. Реакцията на нарушителите обаче често зависи от възпитанието им, споделят инспекторите.
Отчитаме и нова тенденция и то по европейски. През последните години все по-малко са хората, които изхвърлят боклуците си по земята. През тази година инспекторите са глобили близо 90 000 нарушители за над 90 000 лева.