Папа Франциск призова за състрадание към попадналите в беда

Светият отец разкритикува тези, котио „създават закони по собствените си критерии”

В полунощ папа Франциск отслужи тържествената меса за Рождество Христово в базиликата „Свети Петър” във Ватикана, предаде БТВ.

В традиционното си послание светият отец призова вярващите да се изправят пред „най-тежките ситуации” с „нежност” и „благост”, както и да засвидетелстват състрадание към изпадналите в затруднение хора.

Пред близо 5000 вярващи папата произнесе проповедта си по време на тържествената „меса в полунощ”, с която се чества раждането на Исус.

На Рождество обикновените хора са видели светлината на „божия дар”, а „арогантните, тези, които създават закони по собствените си критерии, тези, които се затварят за света, не са я видели”, посочи папа Франциск.

Той заяви още, че Бог е можел да не изпраща Исус на земята „заради покварата на хората и народите”, но вместо това е показал „търпението си”.

Папата призова хората да позволят на Бог да влезе в живота им, за да им помогне да се преборят с тъмнината и покварата.

Християни от целия свят се събраха във Витлеем, на Западния бряг на река Йордан, за да посрещнат Рождество Христово на мястото, на което се вярва, че е роден Исус Христос.
Празненствата завършиха с празнична меса в базиликата „Рождество Христово”. В своето послание латинският патриарх Фуад Туал призова евреите, мюсюлманите и християните да живеят заедно като равни с взаимно уважение. Той изрази надежда, че 2015 г. ще бъде „по-добра от тази трудна година”.

„Надявам се, че следващата година няма да има разделение и се надявам, че вместо това ще имаме мир”, добави патриархът.