Анкара ни обвинява за наводненията в Одрин

Турция ще поиска страната ни да предприеме мерки за правилната работа на язовирите

Турските власти ремонтират щетите от наводненията в град Одрин и Тракийската област, причинени от повишаването на нивото на реките Марица и Тунджа, съобщи БНР.

„В одринския квартал Къраач ще бъде построен канал с дренаж за оттичане на водите“, заяви турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу.

Според него причината за наводненията са погрешните действия на отговорните за язовирите български власти. По думите му, те не оставят достатъчно празно място в съоръженията, за да не преливат при силни валежи, а когато се напълнят, отварят шлюзовете и изпускат водата.

Ероглу обеща, че Турция ще постави проблема на вниманието на България. Анкара ще поиска страната ни да предприеме мерки за правилната работа на язовирите. Министърът каза още, че дигите, издигнати по поречието на Марица и Тунджа на турска територия, са предотвратили нанасянето на по-големи щети. Той допълни, че с гръцката страна се преговаря за премахването на пясъчните островчета по коритото на Марица.

До 2017 година турските власти ще инвестират над 10 милиарда турски лири за развитието на Тракийския регион. В инвестициите са включени почистването и укрепването на коритата на всички реки и изграждането на нови диги. Предвижда се да бъдат пуснати в действие над 550 нови съоръжения, сред които няколко язовира, пречиствателни станции, паркове и езера.