Мащабен корупционен скандал разтърси Израел

Във фокуса на разследването е зам.-министърката на вътрешните работи от партията „Нашият дом Израел”

В мащабен корупционен скандал затъна партията „Нашият дом Израел” 90 дни преди предсрочните парламентарни избори, насрочени за 17 март. Това съобщиха днес местни медии, предадоха Нова телевизия и БТА.

Зам.-министърката на вътрешните работи Фаина Киршенбаум от НДИ „е във фокуса на разследването" по дело за корупция, във връзка с което са задържани още 30 бивши и настоящи държавни служители, посочва например новинарският портал Уай-нет. 

Следствието е продължило близо година, преди полицията да информира официално за резултата. Обискирани са офиси на вътрешното министерство, седалището на НДИ, помещения на регионалните й структури. 

Органите на реда не съобщават засега имена, но потвърждават, че сред разследваните има заместник-министър.

Партията на рускоезичните израелци „Израел бейтену" или НДИ, оглавявана от външния министър Авигдор Либерман, публикува специално изявление по този повод. В него подчерта, че „също като всеки път преди избори, откакто е създадена НДИ през 1999 г., полицията няма как да не разследва шумно и да не арестува активисти на партията".

Ако беше избран друг момент за това съобщение, „можехме да помислим, че става дума за нещо сериозно", „но фактът, че това пак се случва предизборно, говори, че тук се крият други намерения и опит за удар срещу нашата партия", заявява пресслужбата на НДИ.

Задържаните за разпити политици и висши чиновници, сред които има и бивш министър, са заподозрени в получаване на подкупи, в измами и злоупотреба с общественото доверие. По данни на следствието бюджетни средства са били прехвърляни на обществени организации, след което част от сумите се връщала на отговорните лица във вид на рушвети и различни услуги, например изгодни назначения за техни приближени.