5 любопитни истории, които не знаем за Коледа

Библията всъщност не споменава конкретна дата за раждането на Исус

Светлини, сияещи елхи и хиляди подаръци. Да, Коледа чука на вратата ни. В навечерието на един от най-уютните празници, вижте 5 любопитни истории, които биха възбудили любопитството ви, предлага Стандарт.

1. Според норвежкия учен Арне Фиелберг по средностатистическото коледно дръвче има около 30 000 насекоми. Микроскопско изследване на коледни дръвчета показало наличие на мушици, бълхи, въшки, паразитни оси, паяци и бръмбари.

2. Всъщност в Библията всъщност не споменава конкретна дата за раждането на Исус. В действителност, повечето историци смятат, че най-вероятно той е роден през пролетта. Но през 4-ти век, когато католическата църква решава да признае раждането на Исус като официален празник, папа Юлий I избира 25 декември за празник на Рождество Христово. Това, че датата е съвпаднала с езическия празник известен като вакханалия (Празненство в чест на Бакхус- бог на виното и веселието) трябва да е било чиста случайност.

3. По време на Първата световна война, войските по протежението на западния фронт, обявяват примирие по време на Бъдни вечер за да пеят коледни песни.

На следващата сутрин, германските войници излизат от окопите и се приближават към британските войници, докато викат „Весела Коледа" на английски език. За щастие това не е било трик; десетки британски бойци излизат да се ракуват, някои дори разменят цигари като подаръци. По – късно този жест е наречен Коледното примирие от 1914г. Той е един от последните примери за военновременно рицарство.

4. През 1965 г. по пътя си обратно към Земята, двама астронавти забелязали нещо в космоса, което не можели да идентифицират. Притеснени те веднага съобщили по радиото на контролната зала в Кейп Канаверъл. След няколко минути на напрегнато мълчание, инжинерите на земята, започнали да чуват слаб звън на камбани, последван от интерпретация на коледната песен „Звънете звънчета" изпълнявана от астронавтите на хармоника.

Мъжете по-късно, дарили хармониката и камбанките на Националния музей по Аеронавтика във Вашингтон.

5. Още преди пристигането на християнството, германците декорирали вечнозелени дървета, за да озаряват тъмните, мрачни дни на зимното слънцестоене. Първите коледни елхи се появяват в Страсбург през 17-ти век и се разпространяват в Пенсилвания през 1820 г. с пристигането на германските имигранти. Когато кралица Виктория се оженила за германския принц Алберт през 1840г., той донесъл традицията в Англия.