Правят подвижен зъболекарски кабинет в Болярово

Общество

24-12-2014, 15:20

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Търсят се около 18-20 хиляди лева за идеята

Липсата на лекари и особено на зъболекари в крайграничната община Болярово е един от най-големите проблеми за възрастните хора, които живеят в района. За да получат стоматологична помощ, хората трябва да пропътуват между 50 и 100 километра, съобщава БНР.

Само трима са семейните лекари в крайграничната община, а стоматолозите са двама, като и двамата работят само в общинския център. Единственото спасително звено в боляровското здравеопазване на практика се оказва Центърът за спешна помощ, който е изцяло оборудван и работи денонощно.

Общинското ръководство се опита през последните десет години да привлече лекари и стоматолози с предложения за безплатно жилище и дърва за огрев, както и финансово стимулиране. Опитите обаче се оказаха напразни.

„Имаме една добра идея - за следващата година да заложим един подвижен стоматологичен кабинет”, каза кметът Христо Христов. „Някъде вече има такива. Не са много инвестициите - около 18-20 хиляди лева са парите, които се търсят. Може би ще се опитаме да направим един такъв, който по определен график са посещава населените места”, смята още Христов.

В община Болярово живеят около 3000 души, като има полупланински села, в които има по 10-20 обитатели.