Африкан, Тоалетка, Спермо, Диамант и Курбан са само малка част от екзотичните имена на хора в България

Днес има българи с имената Иконом, Грамофонка, Касиер и Стадион

Преди повече от 50 г. едно семейство решило да кръсти сина си на един от любимите си литературни персонажи - индианеца Винету. Така днес в Неделино живее 52-годишният Винету Иванов Келешев. С години обаче го глождело, че презимето и фамилията му не подхождат на героичното му първо име и внесъл молба в общината да се казва Индианов Вождов.

Майката на Винету обаче се възпротивила на идеята на сина си, който искам да зачеркне бащиното си име. Винету обаче внесъл молба в съда, за да смени фамилията си. Магистратите обаче го отрязали, защото Келешев не е позоряща фамилия. Мотивът - в Неделино имало кмет с тази фамилия и никой не му се е смял.
Други родители пък решили да запазят традицията и да кръстят наследника на дядото въпреки специфичното име. Очевидно това е историята на Братухчо Братухчев, Европ Европов, Зайо Заев, Портокал Портокалов и Сульо Сулев.
Има и случаи, в които името и фамилията на нашенците взаимно се допълват като Букетка Градинарова, Латинка Черноземска, Нарцис Торбов. Друг път с името мама и татко са решили да предскажат нрава на детето - Веселазасмяна, Доброелена и Идеал. Безспорно сред най-често срещаните са имената на животни и растения. Мишка, Орел, Паун, Пеперудка, Спанак и Зелка със сигурност са сред редките, но запомнящите се имена. И докато тези хора не са можели да изберат имената си, един 50-годишен футболен фен от Свищов успя да смени името си след 14 съдебни процеси. Така строителят Марин Левиджов вече се казва Манчестер Здравков Левиджов-Юнайтед, подобно на любимия си футболен отбор.