ЮНЕСКО: Войната в Сирия руши световното културно наследство

Свят

23-12-2014, 19:37

Снимка:

nreporter.info

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЮНЕСКО: Ислямска държава търгува с антики

24 обекта са напълно разрушени, а 189 силно или умерено увредени

Сателитни изображения показват, че 290 обекта на културното наследство в Сирия, чиято история датира от зората на цивилизацията, са били повредени от продължаващата гражданска война. Това обявиха от Института за обучение и изследвания към ООН, цитирани от „Ройтерс".

Сирийското културно наследство обхваща великите империи от Близкия изток, но културните обекти и сгради в цялата страна, такива като джамията „Умаяд" в Алепо, са били плячкосани, повредени или разрушени по време на тригодишния конфликт.

Използвайки общодостъпни сателитни снимки, институтът е открил, че 24 обекта са напълно разрушени, 189 силно или умерено увредени, а за други 77 се предполага, че са увредени.

Това е тревожно свидетелство за продължаващото нанасяне на щети по огромното културно наследство на Сирия, отбелязват от института на ООН.

„Има нужда от увеличаване на националните и международни усилия за защита на тези зони, за да се запази колкото се може повече от това важно за човечеството културно наследство", посочват още експертите.

Сблъсъците между силите на президента Башар Асад и бунтовниците са повредили исторически обекти и сгради на територията на цяла Сирия. Опожаряванията застрашили гробници в пустинния град Палмира, а римски храмове са били повредени.

Докладът обхваща и обекти, които са в списъка на ЮНЕСКО, предимно в град Алепо.