Над половината българи са оптимисти за бъдещето на ЕС

Най-песимистични са гърците, кипърците и италианците, показва проучване на "Евробарометър"

Над половината българи са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз, както и повечето европейци, показва ново изследване на "Евробарометър", според което ирландците са най-големите оптимисти, съобщава "ИЮ Обзървър", цитиран от БНР.

Близо осем на всеки десет ирландски граждани заявили, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, малко повече от 75-те процента в Малта и 74% в Полша и Румъния. Ирландия, която излезе от спасителната програма на ЕС на стойност 67 милиона евро през декември миналата година, сега има най-бързо нарастващата икономика в ЕС и се очаква растежът й да достигне близо 5% през 2015 г.

В същото време гърците, кипърците и италианците са единствените три народа, в които мнозинството от избирателите са песимистични за бъдещето на ЕС, като в Гърция това важи за 60% от гражданите. Избиратели от 28-те страни членки на съюза били анкетирани през ноември в рамките на есенното изследване на "Евробарометър".

Поляците имат най-положително мнение за ЕС с 60% от гражданите, следвани от румънците с 59%, ирландците с 53% и малко над половината от гражданите на България и Люксембург. Гърците и кипърците са с най-лошо мнение за ЕС.

Високата безработица остава най-голямото притеснение за повечето европейци, следвана от икономическото положение. След разочароваща година икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,8% през 2014 г., а безработицата в съюза остава почти непроменена на ниво от 12%.

Имиграцията била посочена от 18% от анкетираните като най-важния проблем в ЕС, като тя тревожи най-много гражданите на Малта, Великобритания и Германия. Както британското, така и германското правителство представиха в последната година планове за прекратяване на т. нар. социален туризъм.