Ева Паунова: Е-управлението трябва да бъде определено като национален приоритет

Трябва да използваме дигиталните технологии за изграждането на ефективно електронно управление

С помощта на дигиталните технологии можем да въведем електронно управление, което ще крайно необходимо у нас. То ще спести време, усилия и ресурси на държавата и гражданите. За да постигнем тази цел, ИКТ сектора заедно с държавните институции трябва да определят е-управлението като национален приоритет. 

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на среща с Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), която се проведе в София на 23 декември 2014г., информираха от пресцентъра на ГЕРБ.

Една от основните теми на дневен ред беше създаването на дигитална инфраструктура и нейното използване в държавната администрация и управлението. Петър Иванов, председател на УС на БАИТ, подчерта, че технологиите не правят нещата по-уязвими, а по-прозрачни. „Ето защо държим да работим за дигитализацията на информацията и публичните услуги“, каза той. 

В тази връзка, Ева Паунова подчерта, че е нужда политическа воля, решения със замах и ясна стратегия за постигането на тази амбициозна цел. "Готова съм да работя за създаването на електронно управление у нас. По този повод можем да организираме кръгла маса на високо ниво, където представители на правителството, бизнеса, международни експерти и комисари да обсъдят ползите от дигитализацията и да се изготви стратегия за нейното осъществяване в България“, категорична бе Паунова.

Друг акцент на разговорите беше липсата на квалифицирани кадри в ИКТ сектора, който не му позволява да се развива с темповете, на които е способен. „Винаги съм твърдяла, че всяко развитие започва от инвестицията в хората и реализирането на техния потенциал – това важи особено за дигиталния бизнес, който изисква кадри със специфични умения", подчерта българският европепутат от ГЕРБ. 

Ева Паунова приветства европейски програми като "e-skills for jobs", която се осъществява в България с помощта на БАИТ, както и национални инициативи за развитието на електронните умения и мерките за дигитална грамотност – ИКТ обучение на учители, насърчаване на онлайн сътрудничество (DigiKlazzz), улесняване достъпа на информация (GLOB@I Libraries) и други.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП посочи, че броят на заетите в ИКТ сектора в България е нараснал с близо 350% в последните 10 години. „Дигиталните технологии ни предоставят уникален ресурс за икономически растеж и борба с безработицата. Не можем да си позволим да не се възползваме от тази възможност", заяви Ева Паунова. 

Ето защо като евродепутат тя работи активно за развитието на Дигиталния Общ Пазар в Европа и подкрепата на дигиталното предприемачество. „Това са ключови приоритети за целия Европейски съюз – новата програма на Европейската комисия и инвестиционният план на Юнкер ясно отразяват тази тенденция. През следващия мандат на ЕС институциите ще ни бъдат предоставени редица програми и механизми за подпомагане на бизнеса в дигиталната сфера. България трябва да се възползва от тях и да ги прилага възможно най-ефективно“, посочи още Паунова.