Добрев: Ако има нарушения при сметките за ток, трябва да има наказания

След празниците ДКЕВР и Комисията по енергетика в Народното събрание ще проверят дали има такива нарушения

Разбрах от медиите, че има такива опасения за превишаване на срока за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни. Ако това е вярно, според мен е много голямо нарушение и трябва да се приложи цялата строгост на закона. 

Това коментира за Агенция „Фокус” Делян Добрев, председател на Комисия по енергетика в Народното събрание, във връзка с получени сигнали за превишаване на периода за отчитане на сметките за ток от 30 на 40 дни.

„Според мен, трябва още сега регулаторът да пусне писмо, с което да предупреди ЕРП-тата, че с оглед на предстоящите празници, трябва да имат предвид, че срокът за отчитане на електромерите не може да превишава 30 дни”, заяви Добрев. 

Той обясни, че след празниците ДКЕВР и Комисията по енергетика в Народното събрание ще проверят дали има такива нарушения. 

„От името на Комисия ще настояваме да се приложи цялата строгост на закона, ако има такива случаи, защото си спомняте, че това бе проблем и в края на 2012 година, когато пристигнаха фактури за 45-48 дни. Тогава хората с една сметка, трябваше да плащат две за електроенергия”, допълни Добрев. 

По думите му, не трябва да се допуска това да се случи. Добрев добави, че държавата има достатъчно инструменти, с които да предотврати това. „След като започне работата на Народното събрание, ние ще поискаме информация, ще направим изслушване в Комисията по енергетика за това дали има такива случаи, и дали регулаторът и министерствата са предприели необходимите действия”, уточни Добрев.