ВСС с извънредно заседания на 8 януари

Това стана след разпоредба на правосъдния министър Христо Иванов

На 22 декември в Министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември 2014 г. от 10 часа, съобщиха от пресцентъра на ВСС. 

Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът а правосъдието във връзка с изявлението му, че „от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен“. 

Двама от подписалите членове (Магдалена Лазарова и Соня Найденова) смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.

Днес, 23 декември 2014 г., в МП отново бе внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано от четирима членове на ВСС – главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. 

В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочването на извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно – в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата.

В писмо от днес до ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов приветства инициативата за обсъждане на тези теми. Точно с оглед важността на поставените въпроси, за да се гарантира тяхното обсъждане в присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители, министърът на правосъдието ще насрочи заседание на ВСС на 8 януари от 9,30 часа.