Никарагуа ще строи конкурент на Панамския канал

Свят

23-12-2014, 15:42

Снимка:

worldpropertyjournal.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Панамският канал на 100 години

Стачка прекрати разширяването на Панамския канал

Проектът е на стойност 50 млрд. долара и ще бъде изграден с инвестиции от Китай

Никарагуа започва строежа на нов канал, който ще свързва Атлантическия и Тихия океан. Внушителният инфраструктурен проект цели да съперничи на Панамския канал и да съживи икономиката на втората по бедност страна в двете Америка, предаде bTV, цитирайки световните агенции.

Правителството на Никарагуа заяви, че планираният 278-километров канал трябва да започне работа през 2020 г. и се очаква да повиши годишния икономически растеж до повече от 10% и да помогне да се сложи край на бедността в 6-милионната страна.

Проектът, който ще бъде финансиран от Китай, ще даде възможност на Пекин трайно да се установи в Централна Америка - регион, който дълги години бе доминиран от САЩ, отбелязва „Ройтерс”.

Според вицепрезидента на страната Омар Халеслевенс водният коридор трябва да поеме 5% от световната търговия, която се по море.

Китайската компания изпълнител HKND предвижда проектът да бъде завършен за пет години, до края на 2020 г., и да струва приблизително 50 млрд. долара. Освен самият воден коридор съоръжението ще съдържа и две пристанища, летище, почивна станция и икономическа зона за електрически и други компании.

Според критици на проекта обаче той не е финансово стабилен, а президентът на компанията изпълнител Ван Цзин няма необходимият опит в развитието и финансирането на подобни мащабни проекти. Не липсват и критики спрямо евентуалното му влияние върху околната среда и в частност върху реките и почвите. Идеята вече бе посрещната с улични протести.