Забавят пускането на най-големия телескоп в света за 2026 г.

Пускането в действие може да бъде забавено поради проблеми с финансирането от страна на Бразилия

Пускането в действие на най-големия телескоп в света може да бъде забавено поради проблеми с финансирането от страна на Бразилия. Европейският изключително голям телескоп /E-ELT/ ще има първично огледало с диаметър 39 метра, което ще му позволи да фокусира 15 пъти повече светлина от най-големите действащи оптически телескопи на планетата, информира bTV.

Мястото му ще бъде в чилийската пустиня. То беше разчистено през юни за изграждане на площадката за неговото монтиране. Очакваше се телескопът да заработи през 2024 година. Но по всичко личи, че той няма да може да влезе в действие преди 2026 година, предвиждат операторите от Европейската южна обсерватория. В общото финансиране на строителната площадка се включи и Бразилия, първата неевропейска страна, присъединила се към проекта. Тя обаче все още не е предоставила необходимите средства.

Процесът е в развитие и вложенията трябва да бъдат приети от парламента, където идеята не се радва на единодушна подкрепа. Европейската южна обсерватория реагира на забавянето, като раздели строежа на две фази. Тя даде зелена светлина тази седмица на първата част от проекта, в която ще бъдат вложени около 1 милиард евро. На този етап не се изисква бразилско участие. Това означава, че строителните работи ще могат да започнат, когато договорите за купола, за основната структура и за някои от инструментите бъдат изпълнени до следващата година.

Но дори и така, без допълнително финансиране, двустепенният план може да забави реализирането на проекта с две години. Ако Бразилия финализира ратификацията на финансовия си ангажимент и започне да изплаща своите 130 милиона евро до началото на 2017 година, от Европейската южна обсерватория заявиха, че могат да бъдат спазени първоначалните срокове с по-усилени темпове на работа.