Бюджетът за отбрана да бъде актуализиран през 2015, надяват се от МО

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази надежда, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година

"Надявам се и вярвам, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година и в крайна сметка ще успеем в голяма част да изпълним нашите мисии и подготовка и да поддържаме Българската армия във висок боен дух." - каза Ненчев.

Работи се по нов План за развитие на въоръжените сили, тъй като сегашният изтича в края на 2014 г., коментира министърът. По негови думи вероятно през януари следващата година ще имат готовност за това, но подчерта, че трябва да се вземе предвид факта, че бюджетът за отбрана е орязан в сравнение с миналата година с близо 87 млн. лв.

Въпросът за утилизацията на боеприпаси е приоритетен, подчерта министърът. Той изрази безпокойство, че има немалко количество мини в Горни Лом, които се налага да бъдат утилизирани спешно, но и че в складове на БА също се съхраняват боеприпаси с отпаднала необходимост. Ненчев посочи, че трябва да се намери форма и начин за тяхната утилизация и допълни, че вече е поставил въпроса в правителството, както и че ще се обърне за подкрепа от парламента.

"Имаме нужда от съвременна линия, камери, които да са на високо ниво, които да започнат в кратки срокове да утилизират събраните в складовете на БА боеприпаси с отпадната необходимост." - каза още министърът на отбраната.

Министър Ненчев коментира темите след като проведе традиционната конферентна връзка с българските военнослужещи в различни мисии по света, за да ги поздрави за предстоящите Коледни и Новогодишни празници.

В момента зад граница има 152 българските военни, които участват в операциите на НАТО и на Европейския съюз в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Мали и операцията “Active Fence” в Турция.

Още по темата вижте ТУК