Украйна прекрати неутралитета си

Депутатите одобриха законорпоекта на президента Петро Порошенко "За внасяне на изменения в някои закони на Украйна във връзка с отказа на Украйна да спазва политика на неутралитет", внесен на 18 декември.

"Агресията на Руската федерация срещу Украйна, незаконното анексиране на Автономна република Крим, воденето на така наречената "хибридна война" срещу нашата държава, военната й намеса в източните региони на Украйна, постоянният военен, политически, икономически и информационен натиск от страна на Русия обуславя необходимостта за търсене на по-ефективна гаранция за независимостта, суверенитета, безопасността на териториалната цялост на Украйна", казва се в обяснителните бележки към проектозакона.

Преди гласуването на закона от парламентарната трибуна се изказа министърът на външните работи Павел Климкин и се обърна към депутатите с молба да подкрепят законопроекта. "Този закон ще ни позволи да защитим независимостта си", заяви той.

Посланикът на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви, че отказаът на Украйна от неутралитета й е "неприятелски ход" срещу Русия.

"Това е неприятелски ход срещу нас. Това политическо обстоятелство ще добави към проблемите и лошите ни отношения", цитира Келин агенция "Ройтерс".
На пресконференция в Москва Келин заяви също, че Украйна не отговаря на критериите за влизане в НАТО. "Потвъждавам, че Украйна не отговаря на тези критерии", заяви той. "Перспективата за влизане на Украйна в НАТО не се обмисля", добави посланикът.