Платеният отпуск от 2014 г. може да се ползва до края на 2016 г.

Новините

23-12-2014, 10:17

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

При прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да плати обезщетение за целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност

До 31 декември всички фирми трябва да направят график за ползването на платения годишен отпуск през 2015 г. В списъка задължително се включват основните и допълните почивни дни, припомнят от Главната инспекция по труда. Графикът се допълва през годината за служители, които са отсъствали от работа при съставянето му или са постъпили във фирмата след това, информира "Труд".

В графика могат да се включат и всички останали от предишни години дни, които не са погасени по давност. В Кодекса на труда е записано, че отпускът трябва да се взема в годината, за която се полага. Въпреки това законът ви дава право да ползвате стари дни, но не по-късно от две години след края на годината, за която са се полагали. Например можете да вземете почивните дни от 2014 г. до 31 декември 2016 г. Това правило не важи за невзетите дни, които са отпреди 2009 г.

Целият стар отпуск може да се използва до изтичане на давността, дори и дните да не са прехвърлени по законовия ред за следващата година. Причината, поради която са останали неизползвани, също няма значение, обясни Главната инспекция по труда. Затова работодателят е длъжен да има списък за всички непогасени по давност дни отпуск, а не само за отложените по законовия ред, информира още "Труд".

При прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да плати обезщетение за целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност. Това важи и за дните, които не са прехвърлени по предвидения от закона ред, пише Главната инспекция по труда.