Веселин Вучков: Миграционният натиск продължава

Задъжраните бежанци на ГКПП „Капитан Андреево” са прибрани на турска територия

Миграционният натиск продължава. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде Агенция „Фокус”.

„За бежанците на ГКПП „Капитан Андреево” снощи е добре, че всичко приключи сравнително благоприятно. Аз лично нямах оперативна информация. Те бяха качени на автобуси и прибрани на турска територия”, обясни министърът.

Запитан дали внася пари за втора пенсия, Вучков отговори, че внася. „Всяка година се информирам какво става с партидата, лично аз ще си запазя вноската в частен пенсионен фонд”, добави той.

Относно внасянето на промените в закона, свързани с утилизация на боеприпаси, Вучков отговори, че това ще стане в началото на следващата година - най-вероятно първо на оперативно заседание на Министерски съвет или преди това на Съвета за сигурност към кабинета. „Темата обезвреждане на боеприпаси трябва да се подчинява на нови принципни отношения, а не както сега“, заяви Вучков.

Относно това дали собственикът на „Миджур” се е съгласил да даде 4 милиона лева за „цъкащите бомби”, Веселин Вучков отвърна, че досега е провел само една среща със собственика, когато той е изразил съгласие да няма претенции по отношение на мините, които се намират там. „Като министър на вътрешните работи нямам компетентност да оказвам влияние. Други министри трябва да поемат тази посредническа роля, за да се разбере кой ще плати извозването и обезвреждането на тези мини. По-важният въпрос е как ще стане обезвреждането на тези мини, а след това да се постави въпросът за финансирането. Министерството на отбраната подготвя доклад по темата”, каза още министър Вучков.