10 000 зрители посетиха Третия фестивал на българската култура в Лондон

Общество

22-12-2014, 14:35

Снимка:

Flickr.com/MrPalmeras!

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Над 100 български творци са показали талант и майсторство по време на фестивала

Министърът на културата Вежди Рашидов получи благодарствено писмо от директора на Българския културен институт (БКИ) в Лондон Светла Дионисиева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. В писмото си до министър Рашидов Дионисиева го информира за успешното провеждане на Третия Лондонски фестивал на българската култура.
В писмото на Светла Дионисиева се казва: „Позволете ми да Ви информирам, че на 17 декември 2014 г. завърши Третият фестивал на българската култура в Лондон. Той бе организиран от Българския културен институт в Лондон, с подкрепата на Mиниcтеpството на културата и в частност – дирекция „Международно сътрудничество”. B пepиода 20 октомври – 17 декември 2014 г. ce осъществиха 24 събития. Те бяха посетени от близо 10 000 зрители, от които 6 000 – представители на британската и международната общност в Лондон. Над 100 български творци показаха своя изключителен талант и майсторство в сферата на изобразителното изкуство, фотографията, киното, драматичния театър, кукления театър, както и в областта на класическата, народната, етно-джаз, поп и рок музиката. Събитията бяха изнесени в едни от най-престижните и емблематични зали в английската столица, сред които „Кадоган Хол”, „Клапам Гранд” и други, както и в Българския културен институт и в салоните на Посолството на Република България в Лондон”.
Според Дионисиева главната задача на този български културен форум е била издигане и утвърждаване на имиджа на България във Великобритания и популяризирането й като страна със значим принос към европейското културно многообразие.
„Доказателства за постигнатия резултат са и отзивите на журналисти от Би Би Си и местни културни институции. Запознавайки Ви с размерите на фестивала, позволете ми да изразя своята огромна благодарност към Министерството на културата за подкрепата и осъществяването на този мащабен форум”, пише Светла Дионисиева.