Хващат по 205 работници без договор месечно

От следващата година работодателите, които съзнателно не плащат здравни и социални осигуровки, рискуват да влязат в затвора за период от 2 до 8 години

2257 служители без трудов договор са засекли от Главната инспекция по труда (ГИТ) за 11-те месеца на годината. Това означава, че всеки месец трудовите инспектори са разкривали средно по 205 работници в нарушение, информира "Монитор".

„Броят на тези случаи намалява. За периода януари – ноември 2013 г. установените служители без трудов договор са били 2839", обясниха от инспекцията по труда. Спад има и при заетите на половин работен ден. От 2010 г. досега броят на наетите на 4 часа е намалял със 71 000 души и в момента около 190 000 работят с намалено работно време.

От началото на годината в инспекцията на труда са постъпили 11 220 сигнала за нередности на работното място. Всяко трето обаждане е било свързано със заплащането – забавени заплати и неплащане на извънреден труд. В момента 4565 фирми бавят възнагражденията, като най-често просрочието е от 3 месеца. Около 18 000 служители чакат работодателите им да им изплатят над 82 млн. лв. Продавачи, готвачи, шофьори, строители и шивачи най-често са на опашката на чакащите стари заплати. Според статистиката забавянето на изработените суми в повечето случаи е между 1 и 3 месеца. От началото на годината след намесата на трудовите инспектори фирмите са изплатили над 47 млн. лв. Така от 2009 г., откакто беше въведен специалният софтуер за забавени заплати, досега  работо-дателите са изплатили над 274 млн. лв. показват данни на ГИТ. Според синдикатите неизплащането на заплати трябва да бъде инкриминирано, а от бизнеса напомнят, че най-големият  длъжник е държавата. Управляващите сложиха край на друг дългогодишен спор между социалните партньори – криминализиране на умишленото укриване на осигуровки. От следващата година работодателите, които  съзнателно не плащат здравни и социални осигуровки, рискуват да влязат в затвора за период от 2 до 8 години.