Вестниците в понеделник, 22 декември

Най-доброто от печата

22-12-2014, 05:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

720 000 българи на път за празниците


"24 Часа"
720 000 българи ще напуснат домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. 560 000 от тях ще пътуват в страната, а 160 000 тръгват за чужбина, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.
Силният трафик и задръстванията ще са факт от ранния следобед на 23 декември и на 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта.
Според Драганов не са много хората, които са слели в почивни дни Коледа и Нова година - причината е, че единият празник е семеен, а другият, както той го нарича, "корпоративен". Образно казано, на Коледа българинът е при мама, а на Нова година с колеги и приятели, казва експертът.


Българи и роми протестират срещу расизма
"Труд"
Българи и роми ще излязат днес на протест срещу расизма, съобщиха от Мрежа за гражданско действие. Протестът се организира във Facebook и ще се проведе от 13,00 часа в градинката на „Кристал" в София.
Протестът е организиран в знак на несъгласие с расистките изказвания на политици през последните седмици. В тази ситуация критичните гласове заглъхнаха в бурята от одобрителни коментари и това вкоренява допълнително предразсъдъците срещу най-бедните и маргинализирани български граждани, обясняват организаторите.


Погребаха загиналия при взрива в Мъглиж
"Монитор"
Загиналият при взрива в Мъглиж работник беше погребан вчера в родното му село Енина. Община Казанлък пое разноските по погребението на 45-годишния Веселин Турлаков. В общината беше обявен ден на траур в памет на Веселин. По време на инцидента в петък той е правел факли, каквито палят феновете по стадионите или спелеолозите при експедициите си в пещерите. В помещението, където работел, бил сам. Другите пострадали били в съседно помещениеЗасега експертите нямат категоричен отговор какво е причинило мощния взрив и какво точно се е объркало, тъй като химичните вещества, ползвани за факлите, не предполагали подобна експлозия, уточняват от Инспекцията по труда в Стара Загора. Частната фирма за производство на пиротехнически изделия и боеприпаси „Балиста", в която стана инцидентът, се намира близо до Мъглиж.


Борисов се съгласи да спре пенсионните промени
"Сега"
Премиерът Бойко Борисов и лидерът на Реформаторите Радан Кънев са разговаряли два часа днес "по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот", написа във Фейсбук Кънев. По думите му двамата са се разбрали да не се приема наредбата на Министерския съвет, с която трябва да се определи реда и начина, по които индивидуланите партиди от частните фондове ще се прехвърлят в НОИ. Ето цялото съобщение:
"Днес имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот.


Факлите убийци горели 5 мин, преди да гръмнат
"Стандарт"
5 минути са имали 20-те работещи в цеха за опаковане на готовата продукция в "Балиста", за да избягат от взрива. Защо обаче загиналият Веселин Турлаков и двете обгорени жени не са го направили, не е ясно. Това заявиха пред "Стандарт" експерти, участвали в огледа на взривеното помещение в завода край Мъглиж в петък. Най-вероятно те са се опитвали да загасят пожара, защото двете обгорени жени са се надишали с токсични газове, твърдят от "Пирогов".
Засега не е ясно как точно е станал взривът в завода на "Балиста". Огледът показал, че е избухнал в помещение, в което са складирани готови факли, използвани от пещерняци или футболни фенове. В тях няма барут, основното вещество е фосфор, което трябва да се запали принудително с открит огън или детонатор. Самият фосфор няма как да се запали сам. В помещението не е имало източник на електрически ток, затова засега експертите изключват версията трагедията да е предизвикана от електрическа искра.


Расово отмъщение разтърси САЩ
"Новинар"
Синдикалисти обвиниха кмета на Ню Йорк за смъртта на двамата полицаи
Кървава екзекуция наля допълнително масло в огъня на расовата вражда и социалната нетърпимост в Съединените щати. Афроамериканецът Исмаил Абдула Бринсли застреля двама патрулиращи полицаи в Бруклин, Ню Йорк, докато униформените седели в служебната си кола. Жертвите са Уенджиан Лиу – ветеран от полицейските сили, който наскоро сключил брак, и Рафаел Рамос – семеен със син на 13 години.
Когато 28-годишният убиец забелязал, че към него се приближава друга патрулка, той побягнал към метрото, където се самоубил. По-рано Бринсли публикувал в социалните мрежи обяснение за своето радикално поведение. „Тази вечер ще извърша невъзможното. Те убиха един от нашите… Нека да убием двама от техните. #Застреляйте полицаите # Почивай в мир Майк Браун”, е написал в своя профил Бринсли над снимката на сребрист пистолет. Той предупредил приятелите си, че това може би е последната му публикация.