Автобус зарежда от тоалетната

Общество

21-12-2014, 17:09

Снимка:

Труд

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Вместо дизел, превозното средство използва за гориво биометан, който се добива от човешки отпадъци

Едно от последните попадения на английската изобретателност е автобус, изрисуван с пет души, седнали на тоалетната чиния, пише вестник "Труд". Над тях стои необичаен надпис: "Този бус се задвижва от вашите изпражнения - за сигурно бъдеще".

Вместо дизел, въпросното превозно средство използва за гориво биометан, който се добива от човешки отпадъци. По-точно - хранителни остатъци и фекалии. Англичаните са решили да произвеждат зелена енергия от кафявата субстанция, която потъва в тоалетната чиния.

От края на ноември "лайняният" (по израза на самите жители на Обединеното кралство) автобус оперира по маршрут от летището в Бристъл до град Бат. Годишно ще превозва около 75 000 пасажери. Транспортното средство разполага с места за 40 пътници. Върху покрива е разположен газов резервоар за биометан. С едно зареждане се изминават до 300 км.

Необходимият за тази дистанция биометан се произвежда от хранителните отпадъци и екскрементите на петима души за една година. По тази причина върху автобуса са нарисувани двама мъже и три жени, седнали върху тоалетната чиния. Те четат книга, вестник, списание, слушат музика, плетат.

Зеленият (макар за някои да е кафявият) автобус се грижи за по-чист въздух и опазване на околната среда. Двигателят отделя с 30% по-малко въглероден диоксид при изгарянето на биометан, отколкото сходен дизелов мотор.

Горивото за буса идва от енергийна компания, специализирана в производството на газ за домакинската мрежа от отпадни води и хранителни остатъци. Предприятието има капацитет да захранва не само зеления автобус, но и 8500 домакинства с газ, добит от такива източници. В инсталациите на фирмата годишно постъпват 75 милиона кубически метра мръсни води и 35 000 тона хранителни отпадъци. Те идват от домакинствата и от производителите на храни. Суровините се обработват чрез анаеробно разлагане, за да се получи биометан.