Втори тур на президентските избори в Тунис

Основен претендент за поста е 88-годишният ветеран от предишни управления Беджи Каид Есебси

В Тунис се провежда втори тур на президентските избори. Избирателните секции за балотажа отвориха врати в осем часа местно време. Вотът се възприема като избор между миналото на страната и революцията от Арабската пролет. 

Основните претенденти за поста са 88-годишният ветеран от предишни управления Беджи Каид Есебси и 75-годишният правозащитник и настоящ временен държавен глава Монсеф Марзуки, информира БНР. 

На първия тур Есебси получи 39,5 процента, което му дава малка преднина. Според избирателите ключово за решението им за кого да гласуват е опитът.

Възможно е резултатите да станат известни още утре, но избирателната комисия разполага с три дни да обяви кой ще бъде бъдещия президент през идните пет години.

Междувременно стана ясно, че тунизийски военни са застреляли един мъж и са заловили трима други, след като нападнали войници, охраняващи бюлетините за втория тур на президентските избори в страната, съобщи Франс прес. Нападението е извършено призори в училище в централната част на Тунис.