Калфин: Бюджетът на НОИ в момента е около 9,6 млрд. лв.

Досегашната система гарантира ниски пенсии

Целият бюджет на НОИ в момента е около 9,6 млрд. 53% от тези средства идват от държавния бюджет, другите 47% са собствени приходи. Това не е добра схема, заяви по БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Това означава, че пенсионната система става все по-зависима от времето, когато нямаше отделен пенсионен фонд, беше солидарен и пенсиите се плащаха от бюджета. Това гарантира на хората вече ниски пенсии, действително“, поясни той.

„Действително има редица въпроси, които се повдигат. Това е една дискусия, която се провежда от много години, за ролята, за мястото, за начина, по който трябва да се управляват пенсионните фондове, дали категорийните работници трябва да влизат в капиталова схема и т.н. За последната седмица обаче този разговор набра скорост“, каза Калфин. 

„Знаете, миналата неделя, при срещата на премиера със синдикатите, които също отдавна настояват за това нещо, те достигнаха до някакво съгласие. Въпросът, че трябва да се разгледа начинът, по който капиталовите схеми се създават, управляват и след това участват в изплащането на пенсиите на хората, е важен. Това, което бяха основните ми забележки е начинът, по който това се прави изключително бързо“, каза министърът. 

Той е на мнение, че има достатъчно аргументи, които трябва да бъдат дадени и хората да бъдат спокойни, че никой не им краде парите, нито някой национализира парите им, нито някой им гарантира по-ниски пенсии.

С приетите промени разликата е следната, обясни Калфин: този, който сега започва работа, ще има право на избор. В момента няма право на избор дали да се осигурява допълнително капиталово в частен пенсионен фонд по капиталова схема. Второ, този, който има натрупана сума в такава капиталова схема, например тези, които са след 60-та години родени ще могат да преценят, без да има ограничение във времето дали тази партида да остане или да отиде в НОИ.

„Тук трябва да се отговори на доста въпроси, това е един от дефектите на бързо приетото законодателство за начина на избор. Уверенията от министъра на финансите са, че този избор ще бъде активен“, каза Ивайло Калфин.

„Това, което също се заговори, е да има движение в двете посоки. В капиталовите схеми човек има натрупани собствени средства. В момента, в който той реши да ги пренесе в НОИ, тези пари се похарчват. НОИ не е създаден да управлява средства и да управлява лични партиди. Така че ако човек иска да излезе от НОИ и да се върне в частен фонд, за което има обещание, то въпросът е с каква сума ще излезе. Аз заявих, че ще си си запазя личната партида в капиталова схема“, добави министърът на труда и социалната политика.