Села в Родопите - забравени от Бога

Няма дори магазин и автобус, а повечето хора са възрастни и болни

Хора в нищото, забравени от Бога. Така описват живота си жителите на пет махали в Родопите. Там няма аптеки, не минава автобус, а магазините отдавна са затворени. Хората са принудени да изминават километри до съседните градове, за да си купят лекарства, съобщава Нова телевизия.
Хората в Родопите отдавна вече не чуват музиката на Орфей, а проблемите ги правят слепи за красотата на планината.
В маданското село Дишлиици животът сякаш е замрял. Улиците са пусти и потънали в кал. Там няма аптека, нито лекар. Няма дори магазин и автобус, а повечето хора са възрастни и болни като 75-годишната Кибарие.
Жената страда от паркинсон и болести, на които дори не знае имената. Въпреки това има силен дух и за миг не спира да върши домакинската си работа. Нищо, че понякога забравя и името си. Жената не може да представи живота си без лекарства.
Един от по-младите в селото е синът на баба Кибарие. Останал е, за да се грижи за нея и да пътува в търсене на лекарства. Баба Кибарие се смята за щастливка, че има кой да й помага. Но другите в селото нямат този късмет.
Зейра Дишлиева страда от диабет и е на инсулин. Трудно намира транспорт и пари, за да стигне до аптеките в Смолян.
Кметският наместник на петте махали в района също често играе ролята на  доставчик на лекарства. Черният и разбит път до селата е предизвикателство и за линейките, които идват от Мадан.