Поредни масови арести в Турция

Сред задържаните е и ръководителят на турския учителския синдикат

Десетки участници в демонстрация днес в Анкара в подкрепа на светското образование бяха задържани от полицията. Силите на реда използваха водни оръдия и лютив спрей, за да разпръснат протестиращите.

Сред задържаните е и ръководителят на учителския синдикат Егитим-Ис Вели Демир, предаде bTV, цитирайки Франс прес.

Намеренията на управляващата ислямска консервативна Партия на справедливостта и развитието в образователната система предизвикаха гнева на противниците й, които ги приемат като заплаха за светския характер на турското общество.

Турският президент Реджеп Ердоган похвали съдебните процедури срещу противниците си, сред които ръководители на печатни издания, както и заповедта за арест на Фетулах Гюлен, неговия бивш съюзник, превърнал се във враг,като ги определи като "безупречни и съответстващи на закона".

„Отблизо наблюдавах тези процедури като президент на страната. Всичко съответства на закона и отговаря на процедурата. Процесът, който протича сега, напълно съответства на правилата и е безупречен”, посочи Ердоган в реч, предавана по телевизията.

„Полицията и съдебната власт не повтарят грешките от миналото”, добави той.

Ердоган каза, че задържането на журналисти не необичайно и припомни арестите във Великобритания в рамките на скандала с телефонните подслушвания, който разтърси таблоидния печат.