Георгиева: Трябва да имаме силна Европа от енергийна гледна точка

Европейската комисия е отворена за това „Южен поток” да се реализира

В програмата на комисията е залегнало това да имаме силна Европа от енергийна гледна точка, заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева, предаде „Фокус”. 

„Има повече желание да се интегрират националните икономики и също така, както знаете от посещение на Бойко Борисов в Брюксел, има пълно разбиране за това, че България очаква да играе роля в тази енергийна политика, която отговаря на нашето географско положение”, добави тя.

Кристалина Георгиева посочи, че това, което е решено, е да се подготви план за Югоизточна Европа, който да позволи в новите условия, гледайки бъдещето на енергийния съюз, да се дадат най-добри възможности за развитие. 

„Тук говорим не само за газ, но и за всички други форми на енергетиката в нейната цялост. Това решение е взето, по него ще се работи. Предложения, които идват от страните-членки, включително от България, имат място в един нов поглед, един нов прочит, да бъдат взети под внимание”, каза още вицепремиера на ЕК.

„Трябва да се сформира работна група на високо равнище, която ще се занимава много сериозно и отговорно с темата за енергийната ефективност“, категорична бе Георгиева.

„Имаше среща в Брюксел на министрите от региона, които са заинтересовани от "Южен поток". Това само по себе си показва, че Европейската комисия е отворена към това този проект да се реализира. Той не е стратегически приоритет поради това, че най-важните проекти от европейска гледна точка са тези, които диверсифицират и източника, и направлението", подчерта тя. Георгиева уточни, че в този смисъл източникът не е нов, но той е алтернатива за получаване на газ. 

"Както знаем сега преминава през Украйна, така че в този смисъл комисията никога не е била против "Южен поток". Напротив, но иска да види проекта в контекста на това, което сега градим - енергиен съюз, един от приоритетите на новата комисия на Жан Клод юнкер, в която аз също съм член", допълни Кристалина Георгиева.