Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа

Никой не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове

Върнахме достойнството на България в Европа. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов в предаването „Годината” по Дарик радио.

Той посочи, че страната ни отново е станала прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство.

„През 2014 година започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплащават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери”, посочи Борисов.

Министър-председателят коментира и изплатените гарантирани влогове от КТБ.

„Три милиарди отидоха – представете си тези пари за пенсии, заплати, магистрали, мостове, култура, образование. Над 3 млрд. лева се изплатиха от 4 декември. Казвам за съжаление, защото живите пари на държавата заминават, но в същото време всички тези хора, които четири – пет месеца стояха уплашени вкъщи дали ще получат нещо, вече имат пари по сметките”, каза още премиера Бойко Борисов.

Той добави, че 2014 година е била нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение. „Но че направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши, това е факт”, заяви премиера и припомни, че в годините на най-тежка финансова и икономическа криза в света четири години, страната ни е давана за пример.

„Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове“, поясни Борисов.

„В момента национализация е извършена като със закон на сила хората са накарани да си слагат парите някъде. Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да ги прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонда. Нищо такова не се случва и няма в момента – никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове”, гарантира премиера.

Според Борисов единственият плюс е, че хората в частните фондове ще се борят за всеки един клиент, както във всяка една банка. „Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им пращат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората”, заяви той.

„Нещото, което единствено ме плаши, е манипулацията. Бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи, не се съобразявам и ако нещо сме сбъркали и нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща и никак не е срамно да кажеш: „Колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се”. Те хората затова разчитат на нас”, каза още Бойко Борисов.