Смарт велосипед предупреждава за опасности на пътя

Колелото е разработено по искане на холандското правителство

Интелигентен велосипед, чиито ръкохватки на кормилото и седло започват да вибрират, за да предупредят велосипедиста за потенциални опасности на пътя, бе представен в Холандия. Новото двуколесно возило дава надежди, че ще намалеят пътните инциденти, в които са замесени възрастни хора, информира bTV.

"Все повече възрастни хора ползват велосипеди за придвижване както на къси, така и на дълги разстояния“, заяви холандският министър на инфраструктурата и околната среда г-жа Мелани Схюлц Ван Хаген-Маас Гестеранус. „Затова се нуждаем от този вид велосипеди. Те ще дадат възможност да се намали броят на ежегодните наранявания на възрастни хора, позволявайки им да продължат да ползват този начин на придвижване“, поясни Гестеранус.

Разработен по искане на правителството от Холандската организация за приложни научни изследвания, новият велосипед функционира с електричество. Той ще се появи на пазара до две години, като ще струва между 1700 и 3200 евро.

Прототипът с тегло 25 кг е снабден с радар и камера, фиксирани съответно под кормилото и върху задния калник. Радарът и камерата са свързани с малък бордови компютър, който предупреждава велосипедиста, като кара седлото да вибрира в случай, че потенциална опасност идва отзад, или ръкохватките на кормилото да вибрират, ако опасността идва отпред.

Велосипедистът може също да свърже таблета или смартфона си с бордовия компютър чрез безжична връзка. В такъв случай посредством приложение, разработено специално за проекта, велосипедистът ще бъде предупреден с помощта на символи и силна светлина, че се е доближил прекалено например до улична лампа. Ако велосипед, скутер или кола идва отзад, смартфонът също ще предупреди велосипедиста, насочвайки го в каква посока да поеме, за да не се окаже на пътя на другото возило.