Москов призова БЛС да подпишат Националния рамков договор за 2015 г.

Досега целият резерв на касата винаги е бил разпределян или за медикаменти, или за болнична помощ

Вчера се даде възможност за първи път определена част от резерва да бъде изразходвана за доболнична помощ, т.е. за първични прегледи при личните лекари, за профилактика на деца, за профилактични прегледи на пациенти с повече от едно хронично заболяване. 

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов пред журналисти във връзка с провеждането на 62-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз /БЛС/, предаде БНР.

След вчерашното гласуване в зала на бюджета на НЗОК за следващата година, Българският лекарски съюз е значително по-обнадежден за работата на системата през 2015 година. Това стана ясно на откриването на извънредния събор на организацията, на който медиците трябва да решат ще подпишат ли Националния рамков договор за догодина. Документът, който се договаря и подписва всяка година между Лекарския, Зъболекарския съюз и Здравната каса, регламентира при какви цени и обеми ще се плаща дейността в здравеопазването. 

„Екипът на Министерството на здравеопазването застава зад предложенията на БЛС, но настоятелно ви призовавам да дадете мандат на ръководството си да разпише Националният рамков договор за 2015-та година“, каза министър Москов пред лекарите. 

„Това е за първи път. Досега целият резерв на касата винаги е бил разпределян или за медикаменти, или за болнична помощ. Това е част от общата философия, в която и министерство, и мнозинство, и Лекарският съюз отива, а именно - да се прехвърлят все по-голямо количество дейности в доболничната помощ”, каза още той.