Вандали счупиха малката библиотека в Станционната градина в Стара Загора

Тя беше монтирана едва преди седмица

Вандали разрушиха малката обществена библиотека в старозагорския парк "Станционна градина", монтирана едва миналата седмица, на 12 декември, алармираха инициаторите на проекта "Библиотека в парка".

ВИЖ ТУК 
Администратори и членове на фейсбук групата "Моята Стара Загора", които бяха сред инициаторите и изпълнителите на красивата инициатива, публикуваха грозните снимки.

От коментарите на хората в групата става ясно, че никой не иска да се отказва от идеята за разпространяването на малките библиотеки на открито, но в момента тече дискусия за това как биха могли да се опазят те.

Инициаторите от "Моята Е-община" изразиха възмущение от отношението към къщичката с книги. Констатацията седмица след поставянето на десетте съоръжения е една къщичкя изцяло потрошена, няколко са останали без дръжки и една лез плексиглас. Люба Маринова-Петкова от организаторите напомни пред Starazagorautre, че тези къщички са част от дълго чакан и мечтан проект "Библиотека в парка", реализиран от дарители и с подкрепата на местните институции и неправителствени организации.
"Бяха направени 10 библиотеки и поставени в десет старозагорски парка и декорирани от нашите деца. Физическото им поставяне беше този понеделник, като равносметката за една седмица е 1 изцяло потрошена, няколко без дръжки и една без плексиглас", не скри разочарованието си Петкова.
Тя обаче остава непреклонна, че инициативата няма да спре и ще възстановят пораженията. "Единственото противодействие е да го направим наново...Градивното е по - силна от разрухата!", каза още Люба Петкова.
Още при поставянето на първата къщичка, което стана официално на 12 декември, инициаторите се опасяваха, че опазването на къщичките от вандали ще е най-трудното в осъществяването на проекта им.
"Адски, адски, адски съм ядосана.." написа в социалната мрежа ФБ и старозагорският омбудсман Павлина Делчева, която е съорганизатор на проекта.
"Единствено разчитаме на съвеста на хората, но ако вандализма продължи ще трябва да ги приютим в заведения и институции, но така ще избягаме от самата идея на свободен достъп на всички старозагорци и гости на града до тях. Но това ще е вариант, има места на които е по-трудно да се руши, например пред общината, пред полицията, пред банки с камери. Това ще е алтернативен вариант", допълни още Петкова.
Местата на 10-те къщички са: парк до баня "Пиперка", Аязмото до Жабките, Пети октомври, Станционната градина, Тракия, Алана пред РПУ-то, Подп. Калитин, Зеленият клин, пред общината и градинката до Античния театър.