Вестниците в събота, 20 декември

Най-доброто от печата

20-12-2014, 07:41

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Патрони за глигани взривиха Мъглиж. Работник загина, четирима обгорени в болница.

в. „Стандарт“

Патрони за глигани почерниха Мъглиж. Два месеца и половина след трагедията в Горни Лом адски взрив срина до основи цех за пиротехника, уби работник и прати други четирима в болница. Експлозията ратърси града между Стара Загора и Казанлък малко преди 11.30 и хвърли в паника хората. Близките на работещите във „Вертекс“ хукнахакъм фабриката, където по това време имаше 20 души на смяна. С 40 и 20 процента изгаряния са Кунка Манолова (51г.) и Мария Иванова (20 г.). Те бяха транспортирани до „Пирогов“. С по-леки наранявания в болницата в Стара Загора бяха приети още двама мъже. Собственик и управител на фирмата е Ганчо Ганев, който участва в „Ротари клуб“ Казанлък и клуба по спортна стрелба „Балиста“. „Най-вероятно става дума за технологичен взрив при производството“, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

в. „Труд“

Приеха пенсионната реформа на ГЕРБ

Приеха пенсионната реформа на ГЕРБ, пише на първата си страница вестникът. Според поправката, ако българите, които тепърва започват работа, не изберат до 1 година вноската им за втора пенсия да отива в пенсионен фонд, парите им ще отиват директно в НОИ. Останалите, които вече се осигуряват, ще могат по свое желание също да се прехвърлят в НОИ, но не е записан срок за избора. Условията за тях ще бъдат разписани в подзаконов акт на кабинета.
От ГЕРБ обещаха до март 2015 година да бъдат направени още законови промени, за да могат българите да връщат обратно парите си в частни фондове, ако са отишли в НОИ, но са променили решението си.
Парите от прехвърлените вноски от частните пенсионни фондове в НОИ ще бъдат използвани „за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма", обяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна преди гласуването. Според него свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява.

в. „Сега“

Ново развитие по проекта „Южен поток“

„Русия поиска вчера страната ни да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на спрения газопровод "Южен поток". Това е станало по време на телефонен разговор между енергийния министър Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Това е поредният обрат в разговорите около проекта. Той бе спрян от българска страна през лятото по настояване на Брюксел, а в началото на декември руският президент Владимир Путин обяви при посещение в Анкара, че тръбата няма да се строи заради България.
Темеужка Петкова е уверила Александър Новак, че процедурите вече са в ход, част от документите вече са издадени, а за друга част това предстои в близко бъдеще. Уверението й идва часове след като късно вечерта в четвъртък премиерът Бойко Борисов заяви в Брюксел, че страната ни ще продължи работата по проекта и ще издаде нужните разрешителни. Той обясни, че от ЕС са му препоръчали България да издаде разрешителните по подготвителните дейности, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф". "Какво да правим по "Южен поток"? Имаме двустранно споразумение, ратифицирано от парламента. Имаме ангажименти по него. Спрели сме работата като прогнозируем европейски партньор, но оттук нататък и европейските ни партньори трябва да разберат, че ние не може да отиваме за всяко нещо на арбитраж и да губим пари", коментира Борисов. Според него министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, както и на регионалното развитие имат ангажимент да издадат документите. "Тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта..."

в. „24 часа“

Вълна от добре облечени джебчийки

Не носете на едно място пари и документи, съветва полицията. Вълна от засукани и добре облечени джебчийки шета предпразнично по молове, хипер маркети и пазари, предупреди МВР. Младите жени действат на групи от по 2-3, често включват и деца. Те разчитат на разсеяността на гражданите, впуснали се в суматохата на предколедното пазаруване. Бъдете внимателни, не носете в себе си големи суми пари. Не дръжте на едно място банкноти, документи и телефони. От МВР съветват още хората да не съобщават предварително във Фейсбук и социалните мрежи, че ще отсъстват от домовете си по празниците. Съобщете само на най-доверените си хора, че няма да сте вкъщи по Коледа и Новао година, препоръчват от МВР.

в. „Телеграф“

30 лв. за фалшив болничен по Коледа

По 20-20 лв. вървят фалшивите болнични листове за дните около Коледа и Нова година. Това разкриха пред „Телеграф“ хора, които вече са се сдобили с такъв документ. Срещу заплащане джипита услужливо пишат, че напълно здрави хациенти са болни от вирусна инфекция. По този начин им осигуряват сливане на празничните почивки. Най-много болнични се искат за 29 и 30 декември, признаха лични лекари. Така се получава ваканция от 12 дни. Някои се пишат болни и но 22 и 23 декември, за да им се съберат 16 почивни дни.