Продължаваме изграждането на „Южен поток"

Целта е да не плащаме неустойки по сключените договори

България продължава газопровода „Южен поток”. Целта е да не плащаме неустойки по сключените договори, обясни от премиерът Бойко Борисов. Eвролидерите препоръчали България да изпълни международните договори, за да не бъде обвинена, че ги проваля, информира Нова телевизия.

„Обясних им, че руските тръби са вече на територията на България. Ще ни осъдят и ще ни вземат парите както при предишни проекти”, заяви Борисов.

Министър-председателят упрекна предишните управляващи, че не обяснили добре пред Европа проблемите на страната ни по „Южен поток”. Той показа географски карти и предложи газопровод до България да има, дори ако Русия държи да прави газов възел в Турция. Идеята на Борисов е в страната ни да се направи хъб, което в случая означава концентратор на газ: суровината влиза през входа му и се пренасочва към различни клиенти през много изходи.

По телефона министърът на енергетиката Александър Новак е обещал, че Москва ще обмисли това предложение. Руският политик е поискал България да издаде бързо разрешителните за морската част на газопровода.

В специален коментар за Нова българските представители на руския газов гигант "Газпром" заявиха, че официалният коментар на компанията е направен още преди 10 дни. Тогава Алексей Милер каза, че с "Южен поток" е свършено.