Премиерът: Никой не пипа парите на хората (обновена)

Това заяви премиерът в защита на приетите промени в пенсионната система

Чух доста, буквално казано, лъжи - "национализация"? Никой не пипа парите на хората! Те си остават и само тяхната воля е важна дали да бъдат преместени от едно място на друго. Това каза премиерът Бойко Борисов пред "Панорама" по БНТ в защита на приетите промени в пенсионната система, които предоставят възможността за прехвърляне на средства от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

"Единственото, което даваме, е правото на избор - българинът да мисли къде да ходи и да се осигури", обясни Борисов. Той потвърди, че ако някой от българите прецени, че не е изгодно за него да държи парите си в НОИ, ще може да се върне в частния пенсионен фонд. "Аз съм поел личен ангажимент за това", обяви премиерът.

Борисов призна, че е обиден на Реформаторите, че са го обвързали с ДПС. Когато нещо е хубаво, като поправката "НОИ", няма защо да не бъде прието, смята премиерът.

Нищо не пречеше да си разговаряме, те имаха тази възможност. Ако смятат (Реформаторския блок - б.р.), че комуникацията ни не е била добра, ще я подобря, обеща министър-председателят.

"Много ме обидиха от Реформаторския блок", призна Борисов. Той обясни, че ако ГЕРБ е влязъл в неформална коалиция с ДПС, както твърдят от Блока, то по тази логика Реформаторите са влезли в такава коалиция с БСП. "Толкова съм търпелив, толкова съм внимателен с тях", каза още премиерът.

Ако ме убедят, че това което сме приели днес е грешно, ще вляза в системата и ще променим. До този момент нямат нито един довод”, категоричен бе премиерът.

„Плюсът за хората какъв е – освен, че сами ще поемат рискове и сами ще взимат решения, другият плюс е, че по този начин частните фондове сега ще се борят за всеки клиент“, аргументира се Борисов и подчерта: „Никой не кара хората да си теглят парите. Къде е грешната – не мога да видя“.

„Понеже имам прекрасно мнение, отлични отношения и с Радан Кънев, и с госпожа Кунев, и с Лукарски, и с техните министри, много ме обидиха с това, че са говорили, че ние сме в коалиция с ДПС, напротив – те влязоха в коалиция с БСП по тази логика. Те не искат правото на избор. Няма по-свещено от правото на избор, по демократично – човекът да бъде този, който определя къде да си държи парите. Те искат да решаваме ние от името на хората, това искат те, заедно с БСП“, каза още министър-председателят.