Борисов: Ако има риск за коалицията, има риск за държавата

ГЕРБ приели два закона благодарение на ДПС

Ако има риск за коалицията, има риск за държавата. Седмици наред много неща не ми харесват, обаче стискам зъби, защото трябва да влязат пари в държавата. Това каза в парламента министър-председателят Бойко Борисов, предаде„Фокус“. 

Най-важните стъпки бяха запазването на плоския данък и предварителните отчуждения. Затова е парламентът, за да има спорове и дебат. 

„Това, което се искаше от мен за тези 15-20 дни, аз съм го направил. Върнах репутацията на държавата, милиарди влязоха в България, отворихме оперативните програми, поставихме жизненоважните енергийни проекти на масата на всички началници в Брюксел и Европа, дадохме коледни надбавки на пенсионерите и то над 50 млн. лева.Тази вечер над 3 млрд. лева вече изплатихме в КТБ. Оттук нататък, цялото ми уважение към моите колеги от РБ“, заяви Борисов.

„Искам да кажа на РБ, че Меглена Кунева и Радан Кънев бяха с мен два дни в Берлин. Ако са имали нещо да ми кажат, можеха да го направят там. Не им отива на колегите от останалите партии да ни пришиват с ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали – плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага“, заяви Борисов.

„Просто нямаше да има правителство вече. Това бяха двете основни цели – да запазим ниските данъци и да строим. Днес, че са подкрепили едно решение на ГЕРБ не значи нито коалиция, нито кафета, нито каквото и да било. Бих могъл да кажа обратното – коалиция между БСП и РБ. Честно ли е? Не. Надявам се вече да не го правят. Дадохме си срок до 31 март да седнем и да се разберем за възрастта за пенсиониране – дали да е 4,6,2 месеца. Говорих с Михаил Миков по този въпрос и се разбрахме“, посочи премиерът. 

По думите му, след празниците ще говори със синдикатите, работодателите, коалиционните партньори и всички партии да сложат огромните проблеми в пенсионната система. „Близо 5 млрд. дотираме ни е държавата. Ако това решение, което днес са взели е рисково, авантюристично, ще го вкараме отново и ще го прегласуваме. Трябва обаче да ме убедят. Защо лъжат хората, че това е национализация. Каква национализация е да дадем правото на избор? В момента или работодателя, или човека служебно го плащат в някой частен пенсионен фонд. Над 3 млрд. лева вече отидоха в бездънната яма КТБ“, каза още Бойко Борисов.