Двоен агент на „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас?

Мохамед Шорба е ливанец, който работил и за „Мосад“

"Хизбула" задържа свой агент, който се е оказал информатор на "Мосад". Той стои зад атентата в Бургас, посочва ливанския "Дейли стар", цитиран от "24 Часа". Няма официално потвърждение от властите.

Преди дни членове на шиитската ислямска организация са арестували своя човек Мохамед Шорба. Досега официално бил шеф на отдел "Външни операции" в "Хизбула".

Досега лансираната версия бе, че "Хизбула" стои зад атентата на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 година. Ако информацията на "Дейли стар" се потвърди, това ще значи, че не "Хизбула" е зад атентата.

Днес в Бургас посланикът на Израел определи като "пълни измишльотини" и "опит за манипулация" появилите се публикации за нова версия, свързана с атентата в Бургас - че е замесен агент на Мосад, внедрен в Хизбула.

Шорба е ливанец, който се издига до един от най-отговорните постове в "Хизбула". При задържането си той признал, че е работил за "Мосад", които го внедрили в една южноазиатска държава. Той вербувал за тайната кауза още четирима души, които също са арестувани.

По данни на медиите, докато е бил агент на израелското разузнаване той получил 1 млн. щатски долара. Отделно от това Мохамед Шорба разкрил, че стои зад уж провалените атентати в Азербайджан, Тайланд, Грузия, както и зад трагедията в "Сарафово".

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 часа на 18 юли 2012 г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг.