Лъчезар Иванов: Защитаваме интереса на хората, които чакат пенсии

Прекалено много напрежение се генерира, предупреди депутатът

Защитаваме интереса на хората, които чакат пенсии. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов, предаде „Фокус“.

„Прекалено много напрежение се генерира по повод на за избора между Националния осигурителен институт и частните пенсионни фондове. Основните принципи на частните пенсионни са надеждност, доходност, диверсификация за дейност и интерес на осигурените лица. Защо се генерира напрежението в обществото? За кого тези промени не са приемливи? За кого се грижим в тази зала? За осигурените лица, капитала, сигурността и бъдещето на пенсионната реформа или за такса на личен интерес на малък кръг хора? Имаме демократичен, личен избор на всеки да запази или открие партида в частния пенсионен фонд“, заяви Иванов. 

По думите му, се спекулира, че се иска да се национализират частните пенсионни фондове и техните капитали. 

„Как го разбрахте - не мога да дам това обяснение. Когато всичко това минава през избор – той е най-важното нещо. Защитаваме интереса на хората, които чакат пенсии. Затова създадохме втория и третия стълб. Когато всеки може да вземе информирано решение, се създаде напрежение“, допълни Иванов.

Той подчерта, че времето не е 2001 година, когато работодателите са взимали решение вместо хората. „Вероятно партньорите ни не одобряват начина, по който се случва, за което се извинявам, но целта е запазване на стабилност в пенсионните фондове“, каза още Лъчезар Иванов.