Най-голям риск от смъртност има на рождените дни

Става дума за нещастни случаи, предизвикани от фойерверки, падане в басейн или избухването на свада

Учени установиха, че най-голям риск от смъртност има на рождените дни, сочи британското издание „Телеграф".

Две независими проучвания - на американски, и на германски екипи, са открили, че много от празничните събирания по случай рожден ден завършват трагично. Средно статистически хората над 60 години са изправени пред 14% повече вероятност да починат на рождения си ден, отколкото през който и да е друг ден.

Рискът от смърт на рождения ден се повишава най-вече заради нещастните случаи по време на празничното парти, отбелязват учените. Става дума за нещастни случаи, предизвикани от фойерверки, падане в басейн или избухването на свада, участниците в която нерядко използват хладно или дори огнестрелно оръжие. В такива моменти хората са по-склонни към прекомерна употреба на алкохол или дори на наркотични вещества, които също могат да резултират във фатални последствия.

Изводите си американските изследователи са направили, след като са проучили данните за смъртта на 25 млн. души на възраст над 14 години. 73 266 от тях са починали именно на рождения си ден, което е със 7% повече от средната ежедневна смъртност - 68 493 души.

Германските учени пък са наблюдавали повече от два милиона души за период над 40 години, като са установили и че сърдечните удари по време на рождени дни са скочили с 18,6% повече от стандартното за обикновените дни - и при мъжете, и при жените. За знаменит пример германците дават поета Уилиям Шекспир, който е починал на рождения си ден.