Окончателно: Максималният осигурителен доход става 2600 лева

Изменението в Закона за ДОО беше гласувано три пъти

Максималният осигурителен доход става 2600 лева, предаде „Фокус”. Това реши Народното събрание, приемайки на второ четене изменение в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

Промяната в максималния осигурителен доход настъпи за трети път в рамките на днешното гласуване на Закона за ДОО, след като Делян Добрев от ГЕРБ отправи редакция по време на дебатите, в която се искаше размерът да остане 2400 лева, а не да бъде увеличен на 2600 лева.
Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че по същество исканата поправка от Добрев не е редакционна, поради което е било недопустимо нейното гласуване. „Тъй като основният текст не е гласуван, но така приетото от пленарна зала решение рефлектира върху основния текст, предложен от комисията и няма друг вариант за неговото обезсилване, освен да се гласува отмяната му”, обясни Цачева. Депутатите отмениха решението си със 104 гласа „за”, 63 „против” и 7 „въздържали се”.

Депутатът от БСП лява България Мая Манолова заяви, че парламентът е гласувал процедура, която не съществува нито в Конституцията, нито в парламентарния правилник. „Парламентът отменя приет текст на две четения. Ако си позволите да гласувате трети път, ще извършите противоконституционно дело. Ще го атакуваме пред Конституционния съд”, посочи Манолова.

Впоследствие депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обясни пред журналисти, че е предложил да не се увеличава максималният осигурителен доход и да остане 2400 лева, защото хората, които получават тези заплати, създават високата добавена стойност. „Бюджетът се прие много бързо в комисиите и не можах да дам моето предложение писмено, затова го направих редакционно в зала”, посочи Добрев.